Skip to main content

RESEPI NASI MINYAK SIMPLE DAN DAGING BERIANI

ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu? 

OK,hari ni kita Nak share resepi nasi minyak simple dan daging beriani.

Ya kita tau, memang kalau nasi beriani ja kena cara kedai mamak tapi kali tak yah cari dah 

kedai mamak.kita boleh buat dah kat rumah.

OK dah cukup intro,kita start memasak.


Ok jom.




1.Ni untuk Nasi Beriani 

-3 cawan beras basmathi
-1/2 cawan mergerin atau planta
- 3 1/2 cawan air 
-1 ccawan susu cair
-2 kuntum bunga lawang
-2 batang kulit kayu manis
-3 biji buah pelaga
-2 helai daun pandan
-garam secukupnya 
-1 kiub stok ayam
-pewarna kuning

BAHAN KISAR

- 6 biji bawang merah
-3 ulas bawang putih 
-1cm halia

BAHAN HIASAN

-bawang goreng
-daun bawang dihiris

OK,jom kita mulakan petempuran di dapur.hahahha

Cara-cara:

1.Panaskan mergerin dalam periuk nasi.Tumis bahan yang dikisar

2.Masukkan bahan yang ditumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau.

3. Masukkan beras yang siap dicuci,garam,air dan susu cair juga stok kiub ayam

4.Apabila nasi telah kering masukkan pewarna kuing.Letakkan bercapuk atau setompok-setompok.Tutup dan biarkan seketika.

5.Setelah kering,kacau rata.Biarkan seketika dan setelah masak,bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Siap!


EH BELUM LAGI LAH.KITA TENGOK BAHAGAIAN DAGING PULAK

NI DAGING BERIANI

-1 KILO DAGING (REBUS HINGGGA LEMBUT)
-1/2 cawan minyak
-1 cawan air
-125 gram rempah beriani (agak-agak)
-2 tangkai daun ketumbar
-2 biji kentang dipotong 4
-sedikit garam
-sedikit susu cair
-2 sudu cili kisar

BAHAS KISAR

-7 biji bawang merah
-5 ulas bawang putih
-3 labu bawang besar
-1 1/2 cm halia

CARA-CARA

1.Panaskan minyak,tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah beriani dan cili kisar.

2.Masukkan daging dan daun ketumbar yang telah dipotong bersama kentang.Tambahkan ait dan garam dan perasa.Masak sehingga pekat.Hias dengan tomato

yeay dah siap




~Selamat mencuba~































Comments

Popular posts from this blog

Resepi Nasi Beriani Ikan! Mudah dan Senang

OK, hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Beriani Ikan Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan A -3 cawan beras basmthi -Garam secukupnya -3 sudu makan minyak sapi -setengah cawan gajus goreng -setengah susu cair -4 cawan air -2 sudu makan rempah beriani -3 keping (500 g) ikan tenggiri Bahan B -3 tangkai daun kari -3 biji buah pelaga -5 kuntum bunga cengkih -3 kuntum bunga lawang -2 inci kulit kayu manis -1 batang serai (diketuk) -1 inci halia -2 ulas bawang putih -3 biji bawang merah Cara-cara memasaknya 1.Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan B sehingga wangi. 3.Masukkan rempah beriani dan sedikit air.Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan susu cair 4.Masukkan ikan dan garam.Kacau perlahan-perlahan 5-6 minit sehingga ikan masak.Keluarkan ikan dan ketepikan. 5.Masukkan beras dan air.Masakkan sehingga nasi kering. 6.Masukkan ikan semula dan massakan lagi selama 4-5 mi...

Resepi Nasi Minyak Buah Kurma! Mudah Dan Senang

OK,hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Minyak Buah Kurma Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan Pertama - setengah cawan susu cair -1 sudu makan pewarna kuning(bancuh dengan setengah cawan air) -3 sudu makan minyak sapi -Garam secukup rasa -1 kilogram beras brasmathi -1 cwn buah kurma -1 liter air atau air rebusan ayam -1 pokok daun ketumbar(potong pendek-pendek) Bahan Untuk Ditumis -5 tangkai daun kari -8 kuntum bunga cengkih -3 biji buah pelaga -3 kuntum bunga lawang -1 inci halia(dihiris) -2 inci kulit kayu manis -5 biji bawang merah(dihiris) -3 ulas bawang putih(dihiris) Cara memasaknya: 1.Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.biji kurma dibuang dan potong kasar 3.Minyak sapi dipanaskan di dalam periuk.Tumiskan bahan (ditumis) sehingga wangi. 4.Air dan garam dimasukkan.Biar mendidih 5.Tuang bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasigan 7.Masakkan lagi sehingga nampak nasi cuku...