ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu?
OK,hari ni kita Nak share resepi nasi minyak simple dan daging beriani.
Ya kita tau, memang kalau nasi beriani ja kena cara kedai mamak tapi kali tak yah cari dah
kedai mamak.kita boleh buat dah kat rumah.
OK dah cukup intro,kita start memasak.
Ok jom.
1.Ni untuk Nasi Beriani
-3 cawan beras basmathi
-1/2 cawan mergerin atau planta
- 3 1/2 cawan air
-1 ccawan susu cair
-2 kuntum bunga lawang
-2 batang kulit kayu manis
-3 biji buah pelaga
-2 helai daun pandan
-garam secukupnya
-1 kiub stok ayam
-pewarna kuning
BAHAN KISAR
- 6 biji bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1cm halia
BAHAN HIASAN
-bawang goreng
-daun bawang dihiris
OK,jom kita mulakan petempuran di dapur.hahahha
Cara-cara:
1.Panaskan mergerin dalam periuk nasi.Tumis bahan yang dikisar
2.Masukkan bahan yang ditumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau.
3. Masukkan beras yang siap dicuci,garam,air dan susu cair juga stok kiub ayam
4.Apabila nasi telah kering masukkan pewarna kuing.Letakkan bercapuk atau setompok-setompok.Tutup dan biarkan seketika.
5.Setelah kering,kacau rata.Biarkan seketika dan setelah masak,bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Siap!
EH BELUM LAGI LAH.KITA TENGOK BAHAGAIAN DAGING PULAK
NI DAGING BERIANI
-1 KILO DAGING (REBUS HINGGGA LEMBUT)
-1/2 cawan minyak
-1 cawan air
-125 gram rempah beriani (agak-agak)
-2 tangkai daun ketumbar
-2 biji kentang dipotong 4
-sedikit garam
-sedikit susu cair
-2 sudu cili kisar
BAHAS KISAR
-7 biji bawang merah
-5 ulas bawang putih
-3 labu bawang besar
-1 1/2 cm halia
CARA-CARA
1.Panaskan minyak,tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah beriani dan cili kisar.
2.Masukkan daging dan daun ketumbar yang telah dipotong bersama kentang.Tambahkan ait dan garam dan perasa.Masak sehingga pekat.Hias dengan tomato
yeay dah siap
~Selamat mencuba~
Comments
Post a Comment