OK, hari ni kita Nak share resepi Resepi Nasi Beriani Ikan
Sebelum tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari
Bahan A
-3 cawan beras basmthi
-Garam secukupnya
-3 sudu makan minyak sapi
-setengah cawan gajus goreng
-setengah susu cair
-4 cawan air
-2 sudu makan rempah beriani
-3 keping (500 g) ikan tenggiri
Bahan B
-3 tangkai daun kari
-3 biji buah pelaga
-5 kuntum bunga cengkih
-3 kuntum bunga lawang
-2 inci kulit kayu manis
-1 batang serai (diketuk)
-1 inci halia
-2 ulas bawang putih
-3 biji bawang merah
Cara-cara memasaknya
1.Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.Toskan.
2.Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
3.Masukkan rempah beriani dan sedikit air.Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan susu cair
4.Masukkan ikan dan garam.Kacau perlahan-perlahan 5-6 minit sehingga ikan masak.Keluarkan ikan dan ketepikan.
5.Masukkan beras dan air.Masakkan sehingga nasi kering.
6.Masukkan ikan semula dan massakan lagi selama 4-5 minit.
7.Taburkan gajus goreng dan hidangkan
yeay dah siap!!!!!
Selamat Mencuba!!!!!!!
Comments
Post a Comment