ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu?
OK jom mula
OK,hari ni kita Nak share resepi SEMPERIT MATAHARI MELTING
Jangan lupa puasa 6 tau. ahhahahha
Sebelua tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari
-250g butter atau majerin
-1 cawan susu pekat
-1 biji kuning telur
(harus diingat semperit ni tak gunakan sebarang esen vanila sebab bau custard dan tepung jagung tu dah wangi asli)
(harus diingat semperit ni tak gunakan sebarang esen vanila sebab bau custard dan tepung jagung tu dah wangi asli)
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan susu tepung (yang ni pilihan nak sedap letak taknak pun takpe)
-2 cawan tepung custard
-2 cawan tepung gandum (letak sikit-sikit ikut selesa doh korang nak tekan)
CARA-CARANYA:
CARA-CARANYA:
1.Satukan butter,telur,dengan susu pekat. (kacau je guna senduk.)
2.Tambah tepung jagung kacau lagi.
3.Campur 1/2 cawan susu tepung dan 2 cawan tepung custard
4.kacau sebati.
(Ok time ni uli pakai tangan je bile dah start tambah tepung gandum, sambil tambah,sambil uli sket)
Cara uli kaup balik dan lenyek pakai belakang tangan.
(korang kaup pakai ujung jari pas tu lenyek die pakai belakang jari ulang 2 kali
dengan last 2 cawan tepung tadi ye ikut keselesaan tangan korang lah,kadang ade
yang guna abis tepung tu ade kurang sebab ikut selesa kelembutan doh korang.)
Acuan semperit pecah 15 atau korang nak guna pecah berapa tak kisah.
Sapu butter pada dulang ya,tekan sampai abis satu dulang.
Hiasan ikut korang la nak letak apa.
Set oven 160 masa membakar 25-30 minit api atas bawah.
Yeay dah siap
Selamat mencuba
wow.jadilah resepi awak...saya sukerrr
ReplyDelete