Skip to main content

VIRAL! AlMOND CRUNCHY CHOCOLATE 5 MINIT

ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu? 

OK,hari ni kita Nak share resepi ALMOND CRUCHY CHOCOLATE

Sebelum tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari

OK jom mula 


Bahan-bahan :


-Badam 500gm (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)

-Coklat masakan Beryl's 500gm


Cara-caranye:


1. Bakar badam tu dulu (untuk bagi crunchy).
-Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit
(bergantung pada oven masing2 ye).

-Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.

2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.


3. Bila coklat dah cair dan sejuk sikit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.





4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit.



Siap!!

SELAMAT MENCUBA
















Comments

Popular posts from this blog

RESEPI NASI MINYAK SIMPLE DAN DAGING BERIANI

ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS .Buat apa tu?  OK,hari ni kita Nak share resepi nasi minyak simple dan daging beriani. Ya kita tau, memang kalau nasi beriani ja kena cara kedai mamak tapi kali tak yah cari dah  kedai mamak.kita boleh buat dah kat rumah. OK dah cukup intro,kita start memasak. Ok jom. 1.Ni untuk Nasi Beriani  -3 cawan beras basmathi -1/2 cawan mergerin atau planta - 3 1/2 cawan air  -1 ccawan susu cair -2 kuntum bunga lawang -2 batang kulit kayu manis -3 biji buah pelaga -2 helai daun pandan -garam secukupnya  -1 kiub stok ayam -pewarna kuning BAHAN KISAR - 6 biji bawang merah -3 ulas bawang putih  -1cm halia BAHAN HIASAN -bawang goreng -daun bawang dihiris OK,jom kita mulakan petempuran di dapur.hahahha Cara-cara: 1.Panaskan mergerin dalam periuk nasi.Tumis bahan yang dikisar 2.Masukkan bahan yang ditumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau. 3. Masukkan beras yang siap dicuci,garam,air dan susu cair juga stok kiub ayam 4.Apabila ...

Resepi Nasi Beriani Ikan! Mudah dan Senang

OK, hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Beriani Ikan Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan A -3 cawan beras basmthi -Garam secukupnya -3 sudu makan minyak sapi -setengah cawan gajus goreng -setengah susu cair -4 cawan air -2 sudu makan rempah beriani -3 keping (500 g) ikan tenggiri Bahan B -3 tangkai daun kari -3 biji buah pelaga -5 kuntum bunga cengkih -3 kuntum bunga lawang -2 inci kulit kayu manis -1 batang serai (diketuk) -1 inci halia -2 ulas bawang putih -3 biji bawang merah Cara-cara memasaknya 1.Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan B sehingga wangi. 3.Masukkan rempah beriani dan sedikit air.Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan susu cair 4.Masukkan ikan dan garam.Kacau perlahan-perlahan 5-6 minit sehingga ikan masak.Keluarkan ikan dan ketepikan. 5.Masukkan beras dan air.Masakkan sehingga nasi kering. 6.Masukkan ikan semula dan massakan lagi selama 4-5 mi...

Resepi Nasi Minyak Buah Kurma! Mudah Dan Senang

OK,hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Minyak Buah Kurma Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan Pertama - setengah cawan susu cair -1 sudu makan pewarna kuning(bancuh dengan setengah cawan air) -3 sudu makan minyak sapi -Garam secukup rasa -1 kilogram beras brasmathi -1 cwn buah kurma -1 liter air atau air rebusan ayam -1 pokok daun ketumbar(potong pendek-pendek) Bahan Untuk Ditumis -5 tangkai daun kari -8 kuntum bunga cengkih -3 biji buah pelaga -3 kuntum bunga lawang -1 inci halia(dihiris) -2 inci kulit kayu manis -5 biji bawang merah(dihiris) -3 ulas bawang putih(dihiris) Cara memasaknya: 1.Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.biji kurma dibuang dan potong kasar 3.Minyak sapi dipanaskan di dalam periuk.Tumiskan bahan (ditumis) sehingga wangi. 4.Air dan garam dimasukkan.Biar mendidih 5.Tuang bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasigan 7.Masakkan lagi sehingga nampak nasi cuku...