ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu?
OK jom mula
OK,hari ni kita Nak share resepi CORNFLAKES MADU PLAIN VERSI ANIS TOK MAN
Sebelum tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari
Nahhh..kak nis share lagi resepi cara dan bahan-bahan yang kak nis guna
resepi paling mudah,simple, cepat tapi sedapppp sbb dia tak manis sngt, tak terlampau kuat sangat bau keras madu dia,bau wangi betul-betul dan tekstur caramel meqelit elok even though after bakar...
Ampa bleh cuba..tapi kaknis bagi jaminan lepas ni hampa akan batt guna resepi ni jaa..
RESEPI CONFLAKES MADU
Bahan-bahan :
-500gm conflake (beli Kellogs tau,kepingan dia lebih nipis)
-250gm butter (kaknis guna buttercup/anchor)
-1 cawan gula perang (cawan minum kopi tu)
-10 sudu besar madu (jenis madu main peranan penting,kaknis guna jenama Hosen sebab bau dia wangi dan warna dan tekstur dia sangat cantik)
Cara-caranye:
1.Panaskan butter (api kecil) kacau sampai cair
2.Masukkan gula perang kacau sampai larut dengan butter (kena kacau selalu supaya tak hangit dan berketul)
3. Masukkan madu,kacau sekali hingga sebati smua sampai nampak pekat n warna jadi caramel
4.Tutup api kemudian sambil kacau dlm 5 or 10minit (xperlu tggu smpai suam sejuk sbb klu terlalu lama takut tekstur jd terlampau pekat)
5.Tuang trus dlm conflake n gaul rata (jgn risau, conflake xkn lembik).

6.Masukkan dalam cup kertas (klu nak tambah ceri, kismis, kcg or sbagainya itu terpulang masing2 tp kaknis lebih suka plain mcm ni sbb lbih sedap n lbih nikmat rasa conflake dan madunya)
7.Kemudian bakar ikut ksesuaian suhu oven masing2.Kena bakar smpai conflake mlekat n rangup elok.(lepas kluarkan dari oven kena tggu hingga conflake sejuk ckit bru tau rangup n lekat elok ka dk,klu dk boleh sambung bakar smula).
Siap dihidang....
Comments
Post a Comment