Skip to main content

VIRAL ANIS TOK MAN! CORNFLAKES MADU PLAIN VERSI ANIS TOK MAN

ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu? 

OK,hari ni kita Nak share resepi CORNFLAKES MADU PLAIN VERSI ANIS TOK MAN

Sebelum tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari

OK jom mula 



Jenis suka conflake madu plain?? Kita memang genggggg

Nahhh..kak nis share lagi resepi cara dan bahan-bahan yang kak nis guna


resepi paling mudah,simple, cepat tapi sedapppp sbb dia tak manis sngt, tak terlampau kuat sangat bau keras madu dia,bau wangi betul-betul dan tekstur caramel meqelit elok even though after bakar...
Ampa bleh cuba..tapi kaknis bagi jaminan lepas ni hampa akan batt guna resepi ni jaa..


RESEPI CONFLAKES MADU
Bahan-bahan :

-500gm conflake (beli Kellogs tau,kepingan dia lebih nipis)

-250gm butter (kaknis guna buttercup/anchor)

-1 cawan gula perang (cawan minum kopi tu)

-10 sudu besar madu (jenis madu main peranan penting,kaknis guna jenama Hosen sebab bau dia wangi dan warna dan tekstur dia sangat cantik)


Cara-caranye:

1.Panaskan butter (api kecil) kacau sampai cair

2.Masukkan gula perang kacau sampai larut dengan butter (kena kacau selalu supaya tak hangit dan berketul)

3. Masukkan madu,kacau sekali hingga sebati smua sampai nampak pekat n warna jadi caramel


4.Tutup api kemudian sambil kacau dlm 5 or 10minit (xperlu tggu smpai suam sejuk sbb klu terlalu lama takut tekstur jd terlampau pekat)

5.Tuang trus dlm conflake n gaul rata (jgn risau, conflake xkn lembik).
6.Masukkan dalam cup kertas (klu nak tambah ceri, kismis, kcg or sbagainya itu terpulang masing2 tp kaknis lebih suka plain mcm ni sbb lbih sedap n lbih nikmat rasa conflake dan madunya)

7.Kemudian bakar ikut ksesuaian suhu oven masing2.Kena bakar smpai conflake mlekat n rangup elok.(lepas kluarkan dari oven kena tggu hingga conflake sejuk ckit bru tau rangup n lekat elok ka dk,klu dk boleh sambung bakar smula).





Siap dihidang....















Comments

Popular posts from this blog

RESEPI NASI MINYAK SIMPLE DAN DAGING BERIANI

ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS .Buat apa tu?  OK,hari ni kita Nak share resepi nasi minyak simple dan daging beriani. Ya kita tau, memang kalau nasi beriani ja kena cara kedai mamak tapi kali tak yah cari dah  kedai mamak.kita boleh buat dah kat rumah. OK dah cukup intro,kita start memasak. Ok jom. 1.Ni untuk Nasi Beriani  -3 cawan beras basmathi -1/2 cawan mergerin atau planta - 3 1/2 cawan air  -1 ccawan susu cair -2 kuntum bunga lawang -2 batang kulit kayu manis -3 biji buah pelaga -2 helai daun pandan -garam secukupnya  -1 kiub stok ayam -pewarna kuning BAHAN KISAR - 6 biji bawang merah -3 ulas bawang putih  -1cm halia BAHAN HIASAN -bawang goreng -daun bawang dihiris OK,jom kita mulakan petempuran di dapur.hahahha Cara-cara: 1.Panaskan mergerin dalam periuk nasi.Tumis bahan yang dikisar 2.Masukkan bahan yang ditumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau. 3. Masukkan beras yang siap dicuci,garam,air dan susu cair juga stok kiub ayam 4.Apabila ...

Resepi Nasi Beriani Ikan! Mudah dan Senang

OK, hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Beriani Ikan Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan A -3 cawan beras basmthi -Garam secukupnya -3 sudu makan minyak sapi -setengah cawan gajus goreng -setengah susu cair -4 cawan air -2 sudu makan rempah beriani -3 keping (500 g) ikan tenggiri Bahan B -3 tangkai daun kari -3 biji buah pelaga -5 kuntum bunga cengkih -3 kuntum bunga lawang -2 inci kulit kayu manis -1 batang serai (diketuk) -1 inci halia -2 ulas bawang putih -3 biji bawang merah Cara-cara memasaknya 1.Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan B sehingga wangi. 3.Masukkan rempah beriani dan sedikit air.Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan susu cair 4.Masukkan ikan dan garam.Kacau perlahan-perlahan 5-6 minit sehingga ikan masak.Keluarkan ikan dan ketepikan. 5.Masukkan beras dan air.Masakkan sehingga nasi kering. 6.Masukkan ikan semula dan massakan lagi selama 4-5 mi...

Resepi Nasi Minyak Buah Kurma! Mudah Dan Senang

OK,hari ni kita Nak share resep i Resepi Nasi Minyak Buah Kurma Sebelum tu jangan lupa  SUBSCRIBE  untuk tahu resepi baru setiap hari OK jom mula  Bahan Pertama - setengah cawan susu cair -1 sudu makan pewarna kuning(bancuh dengan setengah cawan air) -3 sudu makan minyak sapi -Garam secukup rasa -1 kilogram beras brasmathi -1 cwn buah kurma -1 liter air atau air rebusan ayam -1 pokok daun ketumbar(potong pendek-pendek) Bahan Untuk Ditumis -5 tangkai daun kari -8 kuntum bunga cengkih -3 biji buah pelaga -3 kuntum bunga lawang -1 inci halia(dihiris) -2 inci kulit kayu manis -5 biji bawang merah(dihiris) -3 ulas bawang putih(dihiris) Cara memasaknya: 1.Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit.Toskan. 2.biji kurma dibuang dan potong kasar 3.Minyak sapi dipanaskan di dalam periuk.Tumiskan bahan (ditumis) sehingga wangi. 4.Air dan garam dimasukkan.Biar mendidih 5.Tuang bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasigan 7.Masakkan lagi sehingga nampak nasi cuku...