ASSALAMUALAIKUM, HI GUYS.Buat apa tu?
OK jom mula
OK,hari ni kita Nak share resepi BISKUT CORNFLAKES CRUCHY MUDAH DAN CEPAT
Sebelum tu jangan lupa SUBSCRIBE untuk tahu resepi baru setiap hari
-250g buttercup atau boleh guna planta
-1 cawan gula aicing
-1 sudu kecil esen vanila
-3/4 cawan tepung jagung
-2 cawan tepung gandum
-Cornflakes secukupnya (Saya letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
-Chocolate chips
-Chocolate rice (optional)
-Almond cincang (optional)
Cara-cara:
• Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
• Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun boleh.
• Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
• Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Selamat mencuba

Comments
Post a Comment